Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Nedir?
Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), görevlerin en iyi performans için temel iş sistemini otomatikleştirmesine ve yönetmesine yardımcı olan yazılım sistemi türüdür. ERP yazılımı, tek bir kaynak sağlayarak ve genel kurum operasyonlarını kolaylaştırarak şirket iş süreçleri arasındaki verileri düzenler. departman finans, dağıtım zinciri, operasyon, ticaret, depolama, üretim ve insan kaynakları faaliyeti tek bir platformda bir araya getirebilme özelliğine sahiptir 1 .
ERP sistemlerinin günümüzde her açıdan tüm verilerindeki binlerce veriyi kritik öneme sahip 2 . ERP sistemi kurumunuzu geliştirmek için sunabileceği üç avantajı aşağıda görebilirsiniz: En iyi performansı elde edin. Yapay zeka kullanan çözümler sayesinde karar verme sürecinizi geliştiren iç görülere erişen ve ilerleyen dönemde beklediğiniz performansınızı iyileştirecek yöntemler keşfedebilirsiniz. Operasyonel etkiyi hızlandırır. Süreçler ve açıklamalar arasında bağlantı kurarak kullandıklarında daha fazla görünürlük ve yürütme sunabilirsiniz. Böylece, istihdam hızlı bir şekilde harekete geçme kurum genelinde daha fazla değer sunmasına yardımcı olabilirsiniz 1 .
Kurumsal Kaynak Planlama Faydaları Nelerdir?
ERP sisteminin sağladığı avantajlar genel olarak şu şekilde sıralanıyor: Otomasyon ve koordinasyon sayesinde ürün sevkiyatları daha hızlı gerçekleştirilebiliyor. Daha hızlı bilgi iletişimleri yapılıyor. Örneğin, depolama birimlerinde fiyat listelerinin süresi ERP sayesinde en aza indirilebiliyor 1 . Gereksiz ham madde, yarı mamul ve mamul stokları ortadan kaldırılıp gereksiz stoklardan maliyetlerin düşürülmesi sağlanabiliyor 2 .
ERP yazılımı, şu kaynakların kaynakları: tedarik, tedarik zinciri yönetimi, envanter, üretim, bakım, sipariş yönetimi, proje yönetimi, lojistik, ürün yaşam yönetimi yönetimi, risk yönetimi, kurumsal performans yönetimi (EPM), insan kaynakları/insan sermayesi yönetimi 3 .