Lastik kalıp üretimi, termo plastik enjeksiyon kalıplama yöntemiyle yapılmaktadır. Termo plastik enjeksiyon kalıplamayla plastik malzemeler kullanılarak yüksek hacimli parçalar üretilir. Termo plastik enjeksiyon kalıplama esnek, tasarımlı ve güvenilirliği yüksek parçalar üretir. Bu parçalar tıp, paketleme, elektronik ve otomotiv gibi önemli sektörlerde kullanılır. Burada nitelikli bir üretim sürecinin devam etmesi için mutlaka profesyonel yazılımlara ihtiyaç duyuluyor!
Lastik Kalıp Üretme Aşamaları
Lastik kalıp üretme aşamaları üretilecek parçanın tasarımına ve kalitesine göre değişmektedir. Örneğin;
- Termo set enjeksiyon kalıplama: Termo set malzemeler kullanılarak yapılır. Polimer zincirleri çapraz bir şekilde bağlamak için kimyasal ve ısıl araçlar kullanılır.
- Aşırı kalıplama: Bir malzemenin diğer bir malzeme üzerine kalıplanması sürecidir.
- Gaz destekli kalıplama: Eriyiklere kalıplama aşamasında inter gazın yüksek basınçta verilmesidir.
- Birlikte ikili enjeksiyon kalıplama: İki farklı malzemenin aynı ya da farklı enjeksiyon konumlarını kullanarak yapılmasıdır.
- Mikro gözenekli enjeksiyon kalıplama: Kalıptaki polimer köpürmesini sağlamak için çekirdek malzemenin, kimyasal üfleme ajanının ya da fiziksel üfleme ajanın kullanıldığı süreçtir.
- PIM yani Toz Enjeksiyon Kalıplama: Bağlayıcı maddeler ile metal ya da seramiğin kullanılarak küçük parçalar üretilmesi tekniğidir.
Lastik Kalıp Üretiminin Zorlukları
Lastik kalıplama üretimi, kalıp mühendisleri, parça tasarımcıları ve diğer paydaşların işbirliğiyle gerçekleştirilir. Üretim sırasında her sektörün olduğu gibi lastik kalıp üretmenin de kendine göre zorlukları vardır. Zorlukların aşılması ve üretimin sorunsuz yapılabilmesi için sorunların erken tasarım aşamasında tespit edilmesi gerekir. Erken tespit edilmediği zaman sorunların çözülmesi zorlaşır. Sorunun çözülmesi için bütün paydaşların ortak hareket etmesi ve işbirliği yapması gerekir. Lastik kalıp üretiminde karşılaşılan sorunlara şunları örnek verebiliriz;
- Malzeme farklılıkları
- Batırma işaretleri
- Kaynak çizgileri
- Tamamlanmamış boşluk dolguları
- Uzun döngü süreleri
- Bükülme
Lastik Kalıp Üretimi ve ERP
ERP, Kurumsal Kaynak Planlaması anlamına gelir. ERP, bütün operasyon sorunları tek bir merkezden yönetme imkanı sunar. Uçtan uca işlevselliğe sahiptir. Üretim süreçlerini kolaylaştırır ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur. Lastik kalıp üretiminin malzeme tedarikinden teslimata kadarki aşamalarının sorunsuz gerçekleşmesi için ERP kullanılmaktadır. Lastik kalıp üretimi konusunda nitelikli bir yazılıma sahip olmanız beraberinde önemli kazanımları getirir.