Endüstriyel Yağ Üretimi

Endüstriyel yağ üretimi, mineral madeni yağların özel işlemlerden geçirilerek baz yağlarının elde edilmesi işlemidir. Madeni yağların üretimi için hammadde olarak baz yağları kullanılır. İşte bu baz yağların elde edilmesi için bazı işlemlere tabi tutulması gerekir. Madeni yağları doğrudan elde edilmesi mümkün olmadığından endüstride çeşitli işlemlere tabi tutulmalıdır. Günümüzde endüstriyel yağ üretiminde yazılımlar kullanılır.

Özel olarak geliştirilen yazılımlar yağ üretimi için gerekli olan parçaları ve sistemleri tetkik ederler. Yağlama, bakım, arıza nedenleri, sistem incelemelerini ve daha fazlasını yapan yazılımlar işlerin yüksek performansta ilerlemesine yardımcı olur. Endüstriyel yağ üretiminin başarılı bir şekilde yapılması için mutlaka nitelikli yazılılara ihtiyaç duyuluyor. Bu aşamada yazılım tercihlerine dikkat ediyor olmak şarttır.

Madeni Yağlar Nasıl Üretilir?

Ham petrolün rafine işlemlerinden geçirilmesinin ardından madeni yağ üretilir. Petrolden çok fazla yağlayıcı ürün üretilmektedir. Madeni yağlar bunlardan biridir. Rafine işlemlerinden geçirilen petrol farklı ve özel işlemlere de tabi tutulur. Özel işlemlerle madeni yağların hammaddesi olarak kullanılacak baz yağlar elde edilir. Baz yağlara ihtiyaçları karşılayacak şekilde farklı katkı maddeleri eklenir. Katılacak maddeler kullanım amacına uygun olmalıdır. Bu aşamada katkı maddeleri kritik öneme sahiptir. Endüstriyel yağ üretimi söz konusu olduğu zaman karşımıza son derece titiz bir süreç çıktığından bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi için profesyonel bir destek almak şarttır.

Endüstriyel yağ üretimi
Endüstriyel yağ üretimi

Madeni Yağ Fonksiyonları

Çeşitli nedenlerle kullanılacak parçalar sanayilerde üretilir. Üretimi yapılan parçaların yüzeyleri sorunsuz çalışmaya uygun düzgünlükte ve parlaklıkta olmayabilir. Çok dikkatlice üretilen parçaların yüzeyinde dahi asperit vardır. Asperit, ancak mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan girinti ve çıkıntılardır. Asperit, çalışma sırasında parçanın istenilen performansı sergilemesine engel olur. Yüzeydeki gözle görülmeyen girinti ve çıkıntıların direnç göstererek çalışmayı engellememesi için yağlanması gerekir. İşte bu aşamada madeni yağlar devreye girer. Madeni yağlar, parçaların yüzeyini kaplayarak bir tabaka oluşturur. Bu tabaka asperitlerin sürtünmeye neden olmasını engeller. Direnç ve sürtünme olmayınca çalışmada aksaklık yaşanmaz. Aynı zamanda parçalar aşınmaz, ısınmaz ve daha uzun ömürlü olur.

Madeni Yağ Çeşitleri ve Farkları

Madeni yağların kullanım alanı oldukça geniştir. Zincir, rulman, yatak, dişliler, motor, hidrolik sistemler, metal kesme, form verme, korozyon önleme gibi işlemlerde kullanılır. Makinelerin ve parçaların kullanım alanları, çalışma sistemleri farklıdır. Bundan dolayı kullanılacak yağların farklı olması gerekir. Madeni yağlar; gresler, endüstriyel yağlar, otomotiv yağları, motor yağları ve yağlama müstahzarları şeklinde sınıflandırılır. Aslında bütün madeni yağların ana maddesi aynıdır. Peki, yağların farklı sınıflara ayrılmasına neden olan şey nedir? Yağların sınıflara ayrılma nedenleri;

  • Yağın üretimindeki baz yağların kimyasal özellikleri
  • Yağa katılan katkı maddelerin miktarı ve cinsi

Kullanılan katkı ve kimyasal maddelere göre madeni yağların sınıflandırması;

  • Mineral bazlı yağlar
  • Sentetik bazlı yağlar
Madeni Yağ Fonksiyonları
Madeni Yağ Fonksiyonları

Endüstriyel Yağ Üretiminde Yazılım Etkisi

Madeni yağlar, üretimin pek çok alanında son derece önemli rol oynar. Bundan dolayı üretimi ve satışı önem arz eder. Üretimini ve satışını yapan firmaların müşteri ilişkilerini yönetme ve yüksek kalitede performans sağlamasına çeşitli yazılımlar yardımcı olur. Endüstriyel yağ üreticileri ERP ve CRM gibi yazılımlar kullanmaktadır. Yazılımlar, üretimin başından müşterinin eline geçinceye kadarki süreci tek merkezden kontrol etmeyi hedefler.

Endüstriyel yağ üretimi yazılımı gündeme geldiği zaman karşımıza son derece profesyonel yazılımlar çıkar. Bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi için tercih ettiğiniz yazılımın da etkili bir düzeyde devreye girmesi gerekiyor. Böylece Endüstriyel yağ üretiminin çok daha başarılı bir şekilde hayata geçiriliyor olması; mümkün hale gelecektir.